Parkeergarage aan de Dreef

De Provincie heeft een definitief ontwerp voor het nieuwe complex aan de Dreef in Haarlem. Het betreft een nieuw kantoorgebouw, een gerestaureerde dokterswoning, een heringerichte griffietuin en een openbare, ondergrondse parkeergarage. Voor de bouw van de parkeergarage wordt de jaren ’30 aanbouw van de noordelijke zijvleugel van paviljoen Welgelegen geheel afgebroken en daarna herbouwd. De zijvleugel werd in 1930 gebouwd naar ontwerp van Rijksbouwmeester G.C. Bremer. In de jaren ’60 werd een verdieping toegevoegd door de architect H.T. Zwiers. In 2005 werd het ontwerp voor de bouw van een geheel nieuwe vleugel van de Spaanse architect Mateo afgekeurd. Er werd besloten de Bremer/Zwiersgevel na de bouw van de ondergrondse garage opnieuw op te bouwen. Punt van discussie is nu alleen nog de voetgangersingang van de garage. Het geplande gebouw wordt nagenoeg vijf meter hoog en komt voor de zijvleugel te staan (zie impressie afbeelding). Hierdoor wordt het zicht op de vleugel weggenomen en dus ruw verstoord. Het zou zonde zijn als deze uitbouw wordt gerealiseerd omdat de symmetrie van de Bremer/Zwiersvleugel weg  is en de identiteit van de vleugel hiermee geheel verloren gaat. Ons voorstel is een gebouwtje van maximaal een verdieping tegen de vleugel aan te bouwen, zo onopvallend mogelijk. Komende weken wordt hier een beslissing over genomen. We houden u op de hoogte!