Op 9 december 2019 stuurden wij een dringende oproep aan de gemeenteraadsleden van de gemeente Bloemendaal om het bestemmingsplan Park Vogelenzang niet zonder aanpassingen vast te stellen. Wij zijn voor behoud van het cultureel erfgoed. Het plan zoals het nu voorligt zorgt voor een zeer grote bebouwingsdichtheid en als gevolg daarvan blijft er niets tot weinig meer over van het cultuurhistorische karakter van het voormalige GGZ inGeest terrein in Bennebroek. De parel in de dorpskern Bennebroek staat onder te grote druk van de woningbouwopgaaf maar onze Stichting kiest voor kwaliteit ipv kwantiteit. Hieronder leest u onze oproep integraal.
URGENT: Bestemmingsplan Park Vogelenzang, een oproep aan de raadsleden van de
Gemeenteraad Bloemendaal
Geachte raadsleden,
Op 12 december as wordt u verzocht het bestemmingsplan Park Vogelenzang vast te stellen en de nota van beantwoording van zienswijzen te volgen. Als Stichting die zich inzet voor de bescherming van het cultureel erfgoed in de regio Zuid-Kennemerland willen wij u verzoeken uw goedkeuring te onthouden en het bestemmingsplan niet vast te stellen om de volgende redenen:
- De bebouwingsdichtheid op het voormalig GGZ inGeest terrein in Bennebroek doet geen recht aan het park zoals dat ooit bestaan heeft. Het terrein van het voormalig ziekenhuis ‘De Stichting Vogelenzang’ zoals dat vroeger werd aangeduid, is 40 hectare groot en circa de helft hiervan is bos. Dit bos maakt deel uit van de EHS en ligt grotendeels op het grondgebied van Hillegom. De Stichting was een zgn. gesloten instelling. Hier was sprake van een ‘dorp in een dorp’. Aan die geschiedenis is een einde gekomen. Helaas betekent dit ook het einde van een prachtige cultuurgeschiedenis. Wij schrijven helaas omdat het bestemmingsplan toelaat dat op het terrein 300 woningen zullen worden gebouwd: 250 direct en 50 op termijn. Daarmee wordt de open en landschappelijke structuur van het terrein geweld aangedaan. Wij begrijpen de noodzaak van woningbouw. Maar zoals het bestemmingsplan nu voorligt wordt de geschiedenis geen recht gedaan. In feite wordt het verleden hiermee uitgewist met uitzondering van die gebouwen die te vinden zijn op Monumentale As.
- Hoewel de gebouwen op de Monumentale As blijven staan maken wij ons zorgen over de Monumentale As omdat het onderhoud van het openbare groen niet door de gemeente wordt georganiseerd maar wordt overgelaten aan de markt. Het karakter van openbaar groen zonder onderhoud door de gemeente achten wij onverantwoord in het kader van een goede ruimtelijke onderbouwing. De openbare ruimte is van ons allemaal en het onderhoud hiervan is een taak van de overheid.

- We verzoeken uw raad in ieder geval de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan te verwijderen. In onze ogen is het aantal van 250 woningen al te veel afbreuk aan het landschappelijk karakter, laat staan dat er nog eens 50 woningen extra bij komen op termijn. Wij benadrukken dat het terrein eertijds was ontworpen volgens een zogenaamd paviljoenstelsel met losse bebouwing in het groen. De extra 50 woningen zouden moeten verrijzen daar waar nu nog zorgwoningen staan. Er is echter een groot verschil tussen zorgwoningen en de woningen volgens het bestemmingsplan. Een woning neemt veel meer ruimte in en zal tot meer verstening leiden indien de zorgwoningen op termijn 1 op 1 worden vervangen. Wij vinden het onverantwoord gezien het cultuurhistorische karakter van dit bijzondere terrein.
- Tot slot willen wij u wijzen op de erfafscheidingen die in de toekomst zullen worden geplaatst ondanks dat dit niet in de opzet van het plan ligt. Immers: als u hierover niets laat opnemen in het bestemmingsplan, zal onvermijdelijk in de toekomst het parkachtige karakter nog verder worden uitgehold door allerhande soorten hekjes, schuttingen en fietsenstallingen en andere bouwsels die mensen graag plaatsen om zaken in op te bergen. Dat is vanuit praktisch oogpunt heel begrijpelijk maar mede gezien de hoge bebouwingsdichtheid niet te adviseren. Het is aan u om hier direct paal en perk aan te stellen en te zorgen dat het terrein dat toch al veel te vol wordt gebouwd, niet nog verder aan ruimtelijke kwaliteit zal inboeten.
- Over stikstofdepositie merken wij nog op dat wij het niet eens zijn met het rapport van Tauw. Dat voert voor u nu te ver, maar wij zullen ons beraden op een procedure bij de bestuursrechter als de tijd daar is.
Ik hoop oprecht dat de meerderheid van de gemeenteraad zich verantwoordelijk voelt voor kwaliteit en behoud van natuur en cultuurhistorie. Het terrein is een parel in de dorpskern Bennebroek en het is aan u om deze parel niet te vermorzelen door grootschalige woningbouw. Ik heb de vergadering bestuur en middelen onlangs gevolgd en tot mijn opluchting gezien dat in ieder geval het CDA begrepen heeft dat de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan moet verdwijnen. Een terechte constatering van het CDA en uiteraard hoop ik dat de andere partijen het CDA zullen volgen.
Hoogachtend,
Remko Oexeman,
voorzitter Stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland