Op 16 mei 2019 diende SBEZK de volgende zienswijze in bij de gemeente Bloemendaal tegen Park Vogelenzang. Dit plan betreft de bouw van totaal 300 woningen op het terrein van GGZ inGeest in Bennebroek. Onze zienswijze publiceren wij integraal hieronder:
Zienswijze SBEZK dagtekening: 16 mei 2019
Betreft: zienswijze tegen ontwerp bestemmingsplan Park Vogelenzang
Geachte gemeente,
Refererend aan uw brief dd. 4 april, kenmerk 2019003197 inzake ter visie legging ontwerp bestemmingsplan Park Vogelenzang te Bennebroek dient SBEZK hierbij een zienswijze in tegen het ontwerp bestemmingsplan Park Vogelenzang om de volgende redenen:
- Het park van de voormalige buitenplaats Lokhorsterduin gaat door het grote aantal te bouwen woningen verloren. De ontwikkelingen op het park zijn in strijd met de goede ruimtelijke ordening. In de Toelichting staat de volgende passage: De ladder voor duurzame verstedelijking is alleen van toepassing wanneer sprake is van een stedelijke ontwikkeling. Volgens artikel 1.1.1 lid 1, aanhef en onder i Bro is van een stedelijke ontwikkeling een ruimtelijke ontwikkeling van een bedrijventerrein of zeehaventerrein, of van kantoren, detailhandel, woningbouwlocaties of andere stedelijke voorzieningen. De ontwikkeling van Park Vogelenzang dient te worden aangemerkt als een stedelijke ontwikkeling waarop de ladder voor duurzame verstedelijking van toepassing is. Wij bestrijden dat Park Vogelenzang ligt binnen bestaand stedelijk gebied. Het te ontwikkelen terrein grenst direct aan het bos van de Geestgronden, wat deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur.

- De cultuurhistorie van Lokhorsterduin wordt aangetast. De indeling van de bouwvlakken laat geen enkel verband zien met de historische noord-zuid en oost-west as verdeling die van oudsher dit gebied kenmerkt. Wij lezen de volgende passage: Het is wenselijk dat nieuwbouw bij zal dragen aan het terugbrengen van de aswerking. Hierbij doet een te rigide opstelling van bebouwing over de gehele lengte aan beide zijde van de as de fijnzinnigheid van de plek te kort en is door de aanwezigheid van de grote groepen monumentale bomen in en aan de as ook niet haalbaar. Uit de stedenbouwkundige studies blijkt dat juist een fijnzinnige oplossing met een meer terloopse strengheid of ernstige lichtvoetigheid de plek meer recht doen. Grondgebonden woningen, gespiegeld rond de as, met markante hoeken, of een vernauwing van de ruimte middels bebouwing zijn eerste denkrichtingen. Dit is volstrekt onbegrijpelijk gemotiveerd. Wat wordt bedoeld met een ‘fijnzinnige oplossing met een meer terloopse strengheid of ernstige lichtvoetigheid’? Het belang van het behoud van de aswerking is vanuit cultuurhistorisch perspectief het vertrekpunt. De tekst die wij hiervoor citeren maakt absoluut onvoldoende helder hoe de gewenste aswerking zal worden teruggebracht.

- In de toelichting staat het volgende: Het plangebied ligt in de nabijheid van Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid. Dit gebied bevat stikstofgevoelige habitats en is gelegen op 1,2 km van Park Vogelenzang. Uit onderzoek is gebleken dat de ontwikkeling geen effect heeft op dit Natura 2000-gebied (Bijlage 10 Beoordeling Natura 2000). Wij bestrijden dat de stikstofgevoelige habitats gelegen zijn op 1,2 km afstand. Het bos van de Geestgronden is direct aangrenzend gelegen.
- Ten aanzien van de aanleg van de Duinpolderweg staat in de toelichting: Het plangebied van Park Vogelenzang ligt ten westen van de N208 en bevindt zich bovendien op ruime afstand (ca. 1,5 km) ten noordwesten van het voorlopige voorkeursalternatief. Beide ontwikkelingen raken elkaar dus niet. Park Vogelenzang behoort wel tot het studie-/invloedsgebied van de Duinpolderweg dat is onderzocht in de planMER. Na vaststelling van een definitief voorkeurstracé volgt nog een nadere beoordeling / inpassing in een projectMER. Wij bestrijden dat de beide ontwikkelingen elkaar niet raken. De Duinpolderweg zal direct van invloed zijn op de verkeersafwikkeling van en naar het terrein Park Vogelenzang. Het ontwerp bestemmingsplan houdt met de aanleg van de Duinpolderweg geen rekening.
- Ook de verkeersafwikkeling van en naar de Rijksstraatweg (N208) is onvoldoende geborgd. De motivering op het vlak van het verkeer is onzorgvuldig en onbegrijpelijk. Wij lezen als volgt: Voor de zuidelijke aansluiting kan, in de situatie zonder Duinpolderweg, het verkeer in de beoogde plansituatie nog worden afgewikkeld met de huidige weginrichting. Om een robuustere situatie te realiseren waarbij het verkeer, ook in de situatie met een mogelijke ontwikkeling van de Duinpolderweg goed afgewikkeld kan worden, kan ook de inrichting van deze aansluiting worden aangepast. Voor de verkeersafwikkeling in de situatie zonder de Duinpolderweg is dit echter niet noodzakelijk. Aangezien vaststaat dat de Duinpolderweg zal worden aangelegd, kan niet worden volstaan met deze motivering. Indirect blijkt hieruit namelijk dat de inrichting van de aansluiting van en naar de Rijksstraatweg dient te worden aangepast. Indien niet nu, dan toch zeker op een te voorziene termijn. Het is volstrekt onacceptabel zoals de gemeente dit in de toelichting ‘weg redeneert’.
- Eén van de dragers van het Park Vogelenzang wordt gevormd door de nog aanwezige monumentale gebouwen in de as. Vanuit gebouw Vogelenzang loopt deze as naar het noorden tot aan de Watertoren, aldus de toelichting. Wij verzetten ons ertegen dat de grond niet wordt overgedragen aan de gemeente. Onderhoud van het monumentale en cultuurhistorisch waardevolle gebied wordt hierdoor niet geborgd. Wij vinden dat het gebied, juist omdat het zo belangrijk is voor het park en voor de beleving daarvan door de bezoekers niet alleen openbaar moet zijn maar ook goed onderhouden dient te worden door de gemeente. De gemeente heeft onvoldoende gemotiveerd waarom de grond niet in eigendom wordt overgedragen.
Conclusie
Op basis van het voorgaande staat voor SBEZK vast dat sprake is van een onzorgvuldige voorbereiding en ondeugdelijke motivering van voorliggend ontwerp bestemmingsplan, terwijl de daarin opgenomen ontwikkeling voor het park voorts in strijd met een goede ruimtelijke ordening is.
Hoogachtend,
Remko Oexeman
Voorzitter SBEZK