SBEZK
Beleidsplan
Beleidsplan
Stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland is een ANBI en moet daarom een actueel beleidsplan hebben. Dit plan geeft inzicht in de manier waarop de ANBI haar doelstelling wil bereiken. Het plan mag een meerjarig beleidsplan zijn, maar het moet in ieder geval inzicht geven in het komende jaar.
Hierbij publiceren wij het beleidsplan te publiceren op de website van SBEZK. Zo informeren wij als stichting onze sympathisanten en donateurs en voldoen we aan de publicatieplicht die geldt voor ANBI’s. Het publiceren van het beleidsplan is echter niet verplicht.
SBEZK wil graag het cultureel historisch en natuurlijk erfgoed in de regio Zuid-Kennemerland beschermen. Dat doen wij door te overleggen met de diverse gemeenten, de provincie, met de RCE en inwoners in de regio, maar ook door samen te werken met andere instellingen op het gebied van het cultureel erfgoed en natuurlijk erfgoed. Dat kan zowel regionaal als op nationaal niveau zijn. Zo hebben wij goed samengewerkt met Cuypersgenootschap. Aan de rechtbank en aan de Raad van State hebben wij steeds moeten uitleggen dat wij belanghebbend zijn en ontvankelijk in gerechtelijke procedures. Overigens zijn procedures niet ons doel. We proberen juist zo veel mogelijk procederen te vermijden. Onze ervaring leert dat we meer bereiken in de vorm van overleg en ook vooral door aandacht te vragen voor datgene wat waardevol is en onze cultuur bepaalt. Daarbij is het goed om ook contact te zoeken met volksvertegenwoordigers. Want zij bepalen in een dialoog met anderen wat het lot is van het erfgoed.
In 2024 hebben wij als doel gesteld de bescherming van de binnenduinrand in Vogelenzang. De zgn. Vogelenzangse strandvlakte moet als het aan de provincie NH ligt onder water worden gezet. Dit in het kader van het vernattingsbeleid. De provincie wil graag dat de binnenduinrand verandert in een moerasachtig gebied. Weilanden verdwijnen, agrarische bedrijven moeten van structuur veranderen. Het is een ingrijpend proces waar wij als stichting niet positief tegenover staan. Wij vinden dat het gebied dat al zo is ingericht sinds Middeleeuwen in stand moet blijven en niet mag veranderen in een moeras.
Een ander doel betreft het in stand houden van de Kloostertuin bij het voormalige Sint Lucia Klooster in Bennebroek. Ontwikkelingen in de vorm van het bouwen van villa’s in de kloostertuin zien wij als een aantasting van dit bijzonder waardevolle ensemble.
Een derde doel betreft de renovatie en terugplaatsing van de klokkentoren op Park Brederode. Een deskundige is momenteel bezig daarover een uitgebreid onderzoeksrapport te schrijven en daarin betrekt hij ook de gevelsteen van Meer en Berg, het voormalige krankzinnigengesticht op het terrein van het huidige Park Brederode.
De ontwikkelingen op de historische buitenplaats Elswout houden ons ook bezig. De commercialisering van deze buitenplaats wordt verklaard door de gemeente Bloemendaal en Staatsbosbeheer uit een oogpunt van ‘we moeten geld verdienen’ anders gaat het niet. Dat de gemeente daar gevoelig voor is, vinden wij verbazingwekkend. Het gaat ons om het behoud van het erfgoed en het park en bos. Herbestemming van oude gebouwen vinden wij belangrijk en als dat betekent dat er geld aan wordt verdiend door SBB, dan is dat prima voor SBB. Maar het moet niet zo zijn dat het geld verdienen de hoofdlijn wordt en dat de buitenplaats daardoor aan kracht en betekenis inboet. Grootschalige activiteiten, festivals ed. bedreigen het object en de natuur.
Elswout wordt druk bezocht door mensen die van deze schitterende plek genieten en dat is ook precies de bedoeling. Maar nogmaals: activiteiten in de vorm van grote feesten, horeca waar veel mensen naar toe gaan, het bebouwen van het Landje van Goof, aanleg van nog meer wegen, het rijden met groot en zwaar materieel over het terrein, zien wij niet als bevorderlijk voor de toekomst van Elswout. Daarom doen wij er alles aan om het bestuur van SBB, de Provincie NH en de gemeente Bloemendaal te overtuigen dat het beter is om andere alternatieven te bedenken en niet mee te gaan in de waan van de dag. Elswout is mooi maar kwetsbaar. Wij vragen de overheid om dit te respecteren.
Verder is SBEZK vooral bezig haar doelstelling te dienen door in contact te treden met inwoners en liefhebbers in deze regio. Het is mooi om te zien hoe betrokken mensen zijn bij de omgeving en hoezeer zij opkomen voor het belang en de schoonheid van het cultureel erfgoed. Wij ontlenen veel kennis en kracht aan de mensen zelf en zijn dankbaar voor hun inbreng.