Project

De Hartekamp

Een groot project waar SBEZK zich voor heeft ingespannen sinds 2006 tot en met heden is het behoud van het zeer belangwekkende rijksmonument, de voormalige buitenplaats De Hartekamp in Heemstede. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat dit rijksmonument zou worden bebouwd. Deels is dat ook gebeurd. Maar het deel dat rijksmonument is, te weten de ‘zuidstrook’ van de buitenplaats de Hartekamp, hebben wij tot nu toe kunnen beschermen. 

Onze inbreng is dat de Hartekampgroep de utilitaire (nood-) bouw daar verwijdert wat een positieve impuls zal geven aan de ruimte. In plaats daarvan hebben wij voorgesteld het oude koetshuis te herbouwen dat bijna vijftig jaar geleden door brand is verwoest. Ook hebben wij voorgesteld om aan weerszijden van de monumentale entree twee ‘bouwhuizen’ te bouwen zoals deze ook te vinden zijn aan de voorzijde van het naastgelegen Huis te Manpad in Heemstede dat ook een rijksmonument is. 

De bouw van tijdelijke zorgunits op de zgn. noordstrook van De Hartekamp hebben wij in samenwerking met Stichting Huis te Manpad kunnen beperken tot een aantal jaren waarna deze zorgunits zijn verwijderd omdat de Hartekampgroep intussen nieuwbouw had gepleegd op het middenterrein. Onze inzet is gericht op herstel van de natuur op deze noordstrook. Wij zijn nog steeds actief bezig met De Hartekamp omdat de gemeente Heemstede overweegt alsnog bouw toe te staan op de zuidstrook en wij graag zien dat deze bouw in ieder geval op afstand blijft van het hoofdgebouw. 

Bij onze activiteiten hebben wij ons laten ondersteunen door de architectuurhistoricus Erik Mattie. Wij hebben veel en intensief samengewerkt met voorzitter Jaap Verschoor van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek en met Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap. Zie verder bijv. voor een verwijzing naar onze Stichting diverse publicaties in het Haarlems Dagblad:

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20180925_48128131/hartekamp-moet-wel-bouwen

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20180925_38826147/hartekamp-heemstede-kan-de-hoogte-in

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20181019_44602344/vertrouwen-in-hartekamp-bij-zuidstrook-wankelt